Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2008 03:54 - Смирено
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 6945 Коментари: 26 Гласове:
0



Yoda припомня как Димитри Иванов някога беше казал, че между него и Иван Костов (по това време премиер на страната) има "един вагон книги." Фразата беше остроумна и запомняща се и дълго време занимаваше хуманитарните интелектуалните общности, които  в почти ренесансова носталгия раждаха образа на просветения владетел, който по волята на съдбата би трябвало да дойде, за да просвети умовете с блясъка на своята образованост. Иван Костов, разбира се, не можеше да се мери с този великолепен, несъществуващ и напълно недостижим по своето съвършенство образ. Човекът имаше да измъква от криза една напълно ограбена и съсипана държава - дейност твърде деятелна, за да се впише в съзерцателното съвършенство , препоръчвано от интелектуалците (каквото и да означава това по тези географски ширини). Деятелното усилие изискваше концентрация, волева съсредоточеност и систематичност на ума - все интелектуални качества, които и тогава,  и днес, хуманитарите оценяваха високо, но които оставаха под линията на онзи "вагон книги", за който говореше Димитри Иванов. С времето интелектуалното високомерие се превръщаше в непоклатимо убеждение и функционираше като предразсъдък. И като всеки предразсъдък създаваше недоверие и взаимна неприязън в изкуственото разделение  на "образовани" и "необразовани". Тези, които се имаха за "образовани", се оттегляха в коментаторска и наблюдателска позиция. Тези, които променяха нещата, бързо получаваха презрителните и снизходителни бележки за известна незадълбоченост, доколкото, според тоя възглед, всичко, свързано с политиката, по дефиниция се считаше за не особено важно. Така, докато политикът се мъчеше да изкара тежката влакова композиция на посткомунистическа България от десетата глуха, в която се намираше, "интелектуалецът" никак не искаше да схване, че "вагонът" на собствения му живот е закачен за нея, защото отделяше този вагон от онзи "един вагон книги". На това  разделение на реалния живот от духовното притежание го бяха научили дългите тоталитарни години, в които той, "интелектуалецът", оцеляваше чрез умелата игра с маските. Те бяха го превърнали в майстор на успоредните съществувания. Едва ли днес Димитри Иванов, един наистина рядко образован мъж, би повторил някогашната си остроумна шега. Времето изличава предразсъдъците и ни прави по-справедливи. Прави ни по-смирени.




Гласувай:
0



1. prebroitel - Дали става въпрос....
27.12.2008 17:37
Дали става въпрос за същия гдето бил доносник ,пък след това се отказал? Сигурно това е част от прогнилото му житейско знаме.А колкото до това ,че бил "рядко образован и умен",да срещал съм и други такива нещастници на които съдбата е изиграла същата"остроумна шега".А преди да стане "смирен" ,мисля ,че човек трябва да се пречисти с опрощение.Стига да го поиска.
цитирай
2. анонимен - един
28.12.2008 23:38
Да, Д. Иванов е рядко образован човек , но и от тези , които въпреки образованието си , нямаха капка морал като сътрудници на ДС. Хубавото е , че вече не се налага да виждам интелигентната му физиономия по телевизията.
цитирай
3. анонимен - Д.Иванов е
29.12.2008 23:53
завършен мръсник и негодник.Съвсем не е "смирен",ако се съди по публикациите му в "Сега".Демонстрира завиден гьонсуратлък.Дали осъзнава колко вреден е бил за обществото.Едва ли.Такива като него са оперирани от чувството за срам.
цитирай
4. naumova - Чеслав Милош, "Поробеният разум"
30.12.2008 02:37
Да говориш, че нещо е бяло, а да мислиш, че е черно; да знаеш, а да се преструваш на неосведомен; да лъжеш другите и да знаеш, че лъжеш. Чеслав Милош нарича явлението "Кетман". Специфичен вид актьорство, практикувано в страните, станали жертва на социалистическия експеримент. Той описва различни видове "Кетман". Мисля, че този е най-точният с оглед на разговора, който е започнал:

"Човекът с изискан вкус не може да приема твърде на сериозно резултатите от официалния натиск в областта на културата, колкото и да аплодира стиховете, да пише ласкателни рецензии за художествените изложби и да се преструва, че гледката на мрачната, тежка архитектура на новите сгради е за него напълно убедителна. Той се променя изцяло между четирите стени на своя дом. Там могат да се видят репродукции от произведения на изкуството, официално заклеймявано като буржоазно, плочи със съвременна музика и богата колекция от творби на стари автори на различни езици. Този лукс на частния му живот се прощава, ако неговата творческа работа, извършвана в подредения по такъв начин кабинет, носи очакваните пропагандни ефекти. За да запази своята позиция и жилище (получено по благоволението на дръжавата), интелектуалецът е готов на всякакви жертви и всякакво лицемерие..."

Нямам представа каква част от по-младите хора са чели или чували за Чеслав Милош и за неговата изключителна книга. Не знам дали знаят какво е "муртибингизъм". Моето поколение четеше Милош заради изключителната дълбочина на неговите разсъждения за добрто и злото, за истината и лъжата, за това, че няма нищо по-страшно от робството на съзнанието. И че винаги има достоен избор.
цитирай
5. prebroitel - Само примери..
30.12.2008 12:44
Книгата на Томас Ман "Д-р Фаустус" за живота на композитора Адриан Леверкюн, живота на Марлене Дитрих са примери за компромиса.А във филма на Форман е онагледен.Нищо не оправдава истинския интелектуалец.Всичко друго е ал бала.
цитирай
6. анонимен - !
30.12.2008 13:48
"Нищо не оправдава истинския интелектуалец.
Всичко друго е ала-бала."

Подписвам се с двете ръце под това!
цитирай
7. naumova - Страхът от свободата
30.12.2008 14:53
И пак Милош:

"Страхът от свободата не е нищо друго освен страх от пустотата. "В човека няма нищо - ми каза един мой приятел диалектик, - от себе си няма да извадиш на бял свят нищо, защото там няма нищо. Не можеш да напуснеш хората и да пишеш в пустиня. Помни, че човекът е функция на обществените сили. Който поиска да бъде сам, ще пропадне." Това сигурно е вярно. Но се съмнявам, че може да бъде признато за нещо повече от закон на нашето време. Ако човекът чувстваше, че в него няма н и щ о, Данте не би могъл да напише "Божествена комедия", Монтен своите "Опити", а Шарден да нарисува дори един натюрморт. Признавайки, че в него няма н и щ о, човекът днес приема к а к в о т о и д а е - дори и да си дава сметка, че това "каквото и да е" е лошо, - само и само да се нареди между другите и да не бъде сам... По-добре е да отглежда избуялия Кетман и да се подчинява на натиска, благодарение на което за миг ще изпитва усещането, че съществува, отколкото да поеме риска за поражение, доверявайки се на мъдростта на предишните векове, които твърдяха, че човекът е божествено създание.
А ако се опиташ да живееш без този натиск и без Кетман, да предизвикаш съдбата, да кажеш: "Ако се проваля, няма да съжалявам за себе си"? Ако се окаже възможно да се живее без наложени бариери, ако успееш да създадеш своя собствена вътрешна съпротива, тогава не е истина, че в човека няма нищо. Това би било акт на вяра."
цитирай
8. prebroitel - Не мога..
30.12.2008 16:00
Не мога да влеза в такава филосовска дълбочина.Но знам , сигурен съм дори ,че всеки приел компромис със съвеста си е преживял вътрешен емощионален катарзис. Намерил е вътрешно оправдание(кариера, пари, страх, семейство и т.н.). И поглеждайки сега от рекурса на отминалото време има два пътя.1)да признае грешката и да поиска опрощение.2)да продължава да лъже себе си и другите,че е бил прав и всичките му действия са за добро(на кой ли?).Накрая всеки сам остава със съвеста си.Това е в житейски план,а как се вкарва това в филосовски категории не знам.Във филма на Милуш Форман добре и показан момента на поласканото Его,възторга от това да си на гребена на вълната,опиянението от власта и славата.Никакъв червей на съвеста не може да се появи тогава.Появява се по късно,но..
цитирай
9. naumova - До Prebroitel
30.12.2008 16:56
Напълно съм съгласна с Вас. Довършвам многоточието Ви: "Никакъв червей на съвестта не може да се появи тогава. Появява се по-късно, но..." Появява се по-късно, но тогава може да не се появи смирението. Без смирението не може да се появи опрощението. Едното е личен акт, другото е дар от другите, който не може да бъде даден, без да е поискан.
цитирай
10. prebroitel - Давам пример
30.12.2008 23:39
Давам пример за интелектуалец в подобна, сигурно и по лоша, кошмарна среда на писане и живот.Безкомпромисна и несмирена-Валерия Новодворска.
цитирай
11. raylight - Не е важно колко книги е чел човек
31.12.2008 15:38
а какво и колко е разбрал от тях ;)
цитирай
12. анонимен - А ако вагона на Дмитри Иванов е минна вагонетка?
05.04.2009 18:16
А ако вагона на Дмитри Иванов е минна вагонетка пълна с книгите на Ленин, Сталин, Енгелс, Маркс, Тодор Живков, Леонид Брежнев, Никита Хрушчов?
За какво идва реч?
цитирай
13. анонимен - Апостола на Свободата - А ако вагона на Дмитри Иванов е минна вагонетка?
05.04.2009 18:17
А ако вагона на Дмитри Иванов е минна вагонетка пълна с книгите на Ленин, Сталин, Енгелс, Маркс, Тодор Живков, Леонид Брежнев, Никита Хрушчов?
За какво идва реч?
цитирай
14. анонимен - odGuEEseVfiXVDXFx
25.05.2011 06:04
Superior thinking dmeonstrated above. Thanks!
цитирай
15. анонимен - taCdwBccROkVvqwdltA
25.05.2011 08:09
Wow! That's a really neat aneswr!
цитирай
16. анонимен - eZBRVEflWFvZejBSH
25.05.2011 11:52
Hey, youВ’re the goto epxret. Thanks for hanging out here.
цитирай
17. анонимен - ifngqbAgTTOMcU
25.05.2011 14:56
Ja0O6o <a href="http://fjqbksqwuvdc.com/">fjqbksqwuvdc</a>
цитирай
18. анонимен - IUQvySCRD
25.05.2011 15:21
fLL6R9 <a href="http://qcmfopnrvrla.com/">qcmfopnrvrla</a>
цитирай
19. анонимен - PjXoHaWMBh
26.05.2011 18:11
fVTwAb , [url=http://ymjmacdkasqc.com/]ymjmacdkasqc[/url], [link=http://axnexswcnupq.com/]axnexswcnupq[/link], http://nhuvgwpwwfmu.com/
цитирай
20. анонимен - JTidYHtUI
26.05.2011 18:41
pRXXjQ , [url=http://umfmtaggcmsz.com/]umfmtaggcmsz[/url], [link=http://glfanjndfvaw.com/]glfanjndfvaw[/link], http://hmufkldmkidx.com/
цитирай
21. анонимен - rSuzzwUgjNNvstCczx
26.05.2011 19:07
rTwnuT , [url=http://sujzahvekqvw.com/]sujzahvekqvw[/url], [link=http://sjytuuqyokpa.com/]sjytuuqyokpa[/link], http://bzukhzntramq.com/
цитирай
22. анонимен - bKZVMobbPfIJo
28.05.2011 17:26
OcFpiM <a href="http://zereqosfqvab.com/">zereqosfqvab</a>
цитирай
23. анонимен - vOBYWdUhyD
28.05.2011 17:47
AuWO0d <a href="http://ferdrtgajypz.com/">ferdrtgajypz</a>
цитирай
24. анонимен - BuaNGqShMz
31.05.2011 19:11
siyW2C , [url=http://bjnkzjfdadam.com/]bjnkzjfdadam[/url], [link=http://runqqfzkddbt.com/]runqqfzkddbt[/link], http://uttgptnlioku.com/
цитирай
25. анонимен - njScWLOO
31.05.2011 19:30
Y1nd3m , [url=http://atzukogrwbfg.com/]atzukogrwbfg[/url], [link=http://psrxgyqrsdnr.com/]psrxgyqrsdnr[/link], http://rodtvpflgssi.com/
цитирай
26. анонимен - ufifsCvLVGBMo
31.05.2011 20:10
wSoOZg , [url=http://ylcsypoujjsn.com/]ylcsypoujjsn[/url], [link=http://kuytqlknofxg.com/]kuytqlknofxg[/link], http://utpavqfseqbv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 340436
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол