Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 03:06 - Александър. Енергичното завихряне
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 27097 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2009 03:13


     В "Александър" на Плутарх има многобройни разкази за военни подвизи и завоевания, които стремително следват един след друг и често се застъпват. Александър бил горд и целенасочен, от ранно детство устремен към велики дела. Осъществявал предизвестената си съдба и обзет от съперничество с времето, често го изпреварвал, като че ли желаейки да покаже, че не той служи на съдбата, а тя му се подчинява. Амбициозна цел - много по-голяма от тази да владее света.

     Плутарх разказва, че като тръгнал на поход срещу персите, Александър решил да се допита до Аполон за изхода на похода и отишъл в Делфи:

"Случило се в дните, когато е забранено да се предсказва. Най-напред пратил да повикат жрицата, тя оказала, свещеният ред не позволявал. Лично той насила я задърпал към храма. Тогава, победена от неговата упоритост, тя рекла:"Непобедим си, сине." Като чул това, Александър казал, че друго предсказание не му трябва, бил получил от нея, каквото искал."

     Не се нуждаел от тълкувание на предсказания. Събитията щели да изтълкуват предсказаното, а той енергично ги предизвиквал:

"И заедно с дръзновеността неговата честолюбива целеустременост стигнала дотам, че той не отстъпвал не само на враговете си, но и на времето и пространството."

     Портретите и свидетелствата донасят до нас образа на нетърпелив млад човек с буен темперамент. Плутарх настоява, че Александър бил по природа склонен към занимания с четене и наука. Омировата "Илиада" съпровождала дългия, труден и опасен път на неговите завоевания. Казват, че това било изданието на Аристотел и че винаги лежало под възглавницата му. Него прибрал единствено в ковчеже като най-скъпоценно притежание:

     "Донесли му едно ковчеже. Като ровели в съкровищата и вещите на Дарий, решили, че то е най-скъпото нещо. Александър попитал другарите си какво смятат ще е най-достойно да бъде поставено в него. Едни казвали едно, други друго, а той решил да пази в него своята "Илиада". И това се съобщава от автори, на които може да се вярва.  И ако това, което казват александрийците в съгласие с Хераклид, е вярно, не мързелив и не излишен спътник бил Омир в походите му."

     Аристотел бил свършил добре своята работа. Филип го наел, за да стегне "в много ремъци и много юзди" буйната природа на Александър. Философът изучил ученика си на етика и политика, научил го да размишлява и да се нуждае от размисъл.

     В животописа на Плутарх  липсват специални описания на мигове на размисъл и внимателно обмисляне на военни ходове. Има обаче забележителен детайл със стойността на указание. В решителната битка срещу Дарий Александър през цялото време "запазил самообладание и разум", т. е. имал способността да мисли с бързината и в хода на менящата се напрестанно картина на бойното поле. Стратегическите планове били "под възглавницата" му, заедно с "Илиадата" и съперничещи и по блясък (каква метафора е създал Плутарх!) Не обмислял дълго конкретността на битките, защото искал в техния ход да запази свободата и гъвкавостта на мисълта си.  Аристотел, както казахме, бил свършил добре своята работа. Мощната енергийна стихия била центрирана, целенасочена и обуздана.

     В историята Александър остава като енергично завихряне, което винаги намира целта си. Легенда, която малко насмешливо, но със сигурност възхитено коментира  Менандър:

Това вече е като с Александър. Щом
търся някого, той моментално се явява.
И ако се наложи да мина през морето, 
и това ще мога да сторя.




Гласувай:
0



1. kdimov - Проблем за вихъра
04.04.2009 04:42
Първата си и най-сериозна рана получил тук нейде по Балкана. Даже гърците като чули слуха, че е умрял - преждевременно започнали веселбите. Но той се върнал в рамките на месец и така ги насолил... Но и на него не му се разминало, и се бракувал през този месец за една гетка. Вероятно е била мед. сестрата(жрицата), която го е излекувала спешно. Такива ми ти работи - древни клюки ;-)
цитирай
2. raylight - Аз съм запомнил похода на Александър
04.04.2009 09:49
предимно с Гордиевия възел :)
цитирай
3. tili - Не харесвам Александър и останалите исторически разбойници.
04.04.2009 16:11
"По-добре под властта на закона, отколкото от тази на индивида."

"И от врага на много нещо може да се научи мъдрият."
Това са два цитата от Аристотел. Явно Александър е научил само това, което отговаря на агресивната му природа. Да разрушиш Персеполис не е нужен голям акъл. Обичам да чета древните, но обичам и да мисля. Поздрав!
цитирай
4. naumova - re: tili
05.04.2009 03:02
Дарий е завоевател и огромна заплаха за елинския свят. Това обяснява похода на Александър и страстта, с която преследва своя най-голям враг. Александър опожарява неговата столица. Мисля, че в ония древни времена това се е считало за акт на справедливост. Отвъд доброто и злото, това е съвършено правилен военен ход. Персеполис бил приказно красив. Едва ли това е имало някакво значение като самостоен факт - не само в логиката на победителя, но и на победения.
А иначе, от съвременна (морална) гледна точка, всички велики завоеватели са си един вид разбойници, спор няма.:)) Валя
цитирай
5. naumova - re: kdimov
05.04.2009 03:17
Гетското лечение ще да е практическо приложение на учението на Залмоксис. :))
цитирай
6. naumova - re: raylight
05.04.2009 03:39
"Като завзел град Гордий, смятан за роден град на древния цар Мидас, видял прочутата колесница, чийто ярем е вързан с дряново лико, и чул поверието, в което варварите искрено вярвали: който развържел възела, съдено било да стане цар на света. Повечето източници съобщават, че краищата на възлите били объркани и няколко пъти преметнати един през друг. Александър не успял да се справи, отсякъл с меч възела и веднага станало ясно колко много са краищата"

Умният Плутарх, който усеща, че разсичането не е съвсем като развързването, добавя, че всъщност има друго свидетелство, че Александър е разплел възела. Иди разбери сега: разсичал ли е или е развързвал.:)))
цитирай
7. анонимен - re: naumova
05.04.2009 04:39
Абсолютно си права. Аз съм сигурен, че просто го е въвела в света на секса, но щом ти визираш Залмоксис, няма лошо и той да им е ...
цитирай
8. naumova - re: анонимен
05.04.2009 17:24
Мехлеми, настойки, отвари, сънища и прорицателства - лечение на безсмъртната душа, неразделна от тялото. Древни умения, отдавна забравени, казват... :))

P. S. Ей сега четох за гетите, които упорито наричам "келти", най-вече, за да дразня с невежеството си историците между приятелите си. Никакви такива работи, за каквито споменавате.
цитирай
9. kdimov - re: naumova
06.04.2009 06:42
Съжалявам мила, но когато логиката на Живота говори - гърците мълчат ( те всъщност никога не са разбирали нито Александър, нито траките, особенно мистичните гети ) Чуй само върха на простотата - Залмоксис бил РОБ при Питагор!?! - думи нямам
цитирай
10. naumova - re: kdimov
06.04.2009 14:44
А, знам ги гърците, знам ги,тия бъбривци, начело с Херодот, какво разправят.:)))
цитирай
11. luben - Чудесно
07.04.2009 18:42
сетих се за едно много хубаво място в Турция - Асос, където според легендата (или пък си е истина - не разбрах, но някой местен ни го каза), Аристотел е изоставил Александър да ходи и да се бие, а философът харесал мястото (и една девойка, или пък е било обратното) и останал там :) Ученият да си стои и да си чете, войнът - да воюва.
цитирай
12. naumova - Re: luben Сънят на Лукул
08.04.2009 12:44
Дейният и съзерцателният живот трудно се съчетават. И все пак, има забележителни изключения на воини-философи. Луций Лициний Лукул - "завоевателят на Азия"- е между тях. Подарявам ти тази история за философски размисъл по време на война.

По време на азиатските походи Лукул сънувал, че преди битката с Митридат войската започнала да бяга. Той препречил пътя на една безредна кохорта и викнал:"Заповядвам ви да спрете!" Двама-трима спрели. Един от тях се извърнал назад към другарите си и попитал чистосърдечно: "Кой е пък този?" И съвсем чистосърдечно другарите му отвърнали: "Нямаме понятие." Неразпознаваем, Лукул се смесил с войската и започнал да копае с меча си като с лопата, за да укрепва дигата на придошлата река.

Попитан от приятелите си как е изтълкувал тогава съня си, Лукул се засмял и отговорил: "Че авторитетът е нещо твърде несигурно, разбира се."

цитирай
13. kdimov - re luben & naumova
08.04.2009 13:36
Понеже и двамата разказахте по една поучителна случака за "вашите" да разкажа и аз една за "моя", че няма кой да го похвали него.
Онзи ден научих от Гигов, че намерили в Стара Загора надпис (записани орфееви думи в първо лице) "Язон дойде тук (разбирайте древната Зара) и ме покани на похода до ...."
Аз пък когато организирах експедицията до Самотраки прочетох, че ги водил там в храма на Великите Самотракийските богове да ги пообразова малко, че си били прости бандитчета.
И понеже в аргонавтика след Босфора той не фигурира в персонажа си правя извод, че ги е зарязал, тъй като му писнало от пиянски оргии и погроми по крайбрежните цивилизовани градове.
Доказателство за това е и повествованието нататък, което откровено се превръща в касапница, кражби, братоубийство, кръвосмешение, детеослепяване и т.н. (кратък ни е речника за такиви благородни постъпки. Който не вярва да си намери една пълна биография на Медея). Та, мъдър е бил нашия човек макар и млад. А и придвидлив, защото после синовете на аргонавтите срутили всички цветущи градове на юг почвайки от Троя и свъшвайки с Ефес.
цитирай
14. luben - Мерси за
08.04.2009 13:44
подаръка! Една биричка в това прекрасно време също би дошла добре, но нея мога да си я набавя от всякъде, докато историята на Лукул си я бива и не я разправят навсякъде ;)
цитирай
15. naumova - :)))
08.04.2009 15:05
Хубавата биричка благочестиви помисли и благородни дела поражда.
цитирай
16. анонимен - QVkfDKmCktr
26.05.2011 20:42
cq8qqL , [url=http://jseqxtfbgnze.com/]jseqxtfbgnze[/url], [link=http://kkibbplozcfh.com/]kkibbplozcfh[/link], http://fiyzybkcjcct.com/
цитирай
17. анонимен - ioxInjjwYJfodHSdLv
28.05.2011 19:15
uk1Kvt <a href="http://ehpwmqlemvpg.com/">ehpwmqlemvpg</a>
цитирай
18. анонимен - iJOrlZNyXh
01.06.2011 12:44
AGhrY8 , [url=http://sdlzntehfkdl.com/]sdlzntehfkdl[/url], [link=http://fikjhjzputqv.com/]fikjhjzputqv[/link], http://lolyqzhumdsj.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 338722
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол