Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2009 00:47 - Подобие
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 6362 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2009 00:50


"През 19 век Томас Карлайл използва понятието "симулакрум" (подобие) - нещо, което се състои само от появата си и не притежава никаква субстанция, - за да опише някой като амбициозен шарлатанин: "само симулакрум". Карлайл убеждава своите читатели да избягват симулакрумите и да се придържат към фактите."
                                                                                                Робърт Фулфърд

От дълго време най-популярният у нас медиен и социолого-политико-анализаторски стил бабува над раждането на отрочето на предмодерния родово племенен изказ на нещата, които представляват нашата реалност. Всеки, който се е замислял над назованата по един или друг начин реалност, знае, че самият акт на назоваването има свойството да вкарва нещата в едни или други мисловни схеми, да ги въвежда в тълкувателни рамки. Въпрос на вътрешен вроден усет за съответствие и истинност, би казал консерваторът. Въпрос на гледна точка, преднамереност и инструментариум, би казал френският (и не само френският) либерал.

Когато една реалност настойчиво е вкарвана в заблудата на фалшиво изговаряне, тя постепенно се превръща в подменена реалност. Сдобива се с копие - подобие на реалността, лишено от истинност в основанията си и неиздържащо проверката на здравия разум (придържането към фактите на самата реалност).

Да се създава симулакрум е манипулация. Да се вярва в симулакрум е безволево състояние. 

От дълго време у нас се конструира подобието на политическото като подчинено на биологични, селективни закономерности, родово-племенно пространство. Фигурите на подмяната са фигури на доминацията. Няколко от тях:

1. Колективистичният идеал: доминацията на мнозинството в отказ от диференциации и идейни различавания, тежнението към аморфността като изравняваща и обединяваща;

2. Идеалът за популярността: доминацията на притискащата и санкционираща норма на популярния вкус , избиращ средното и незатрудняващото; популистът, човекът от народа, Таткото, Баткото;

3. Идеалът за природността: доминацията на "естествеността", разбирана като несанкционирана от удържащи норми и правила поведенческа свобода; интимизацията на публичността чрез публичното "разпускане на маса"; отхвърлянето на културното като високомерие; придържането към ниското като комуникативен похват.

Доминиращият политически образ у нас  в социолого-политико-анализаторски напън е колективистичен, природен и популярен. Някой амбициозен шарлатанин.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raylight - Трета точка
21.02.2009 10:23
е следствие на всеобщата либерализация (законът за положителната дисперсия)
цитирай
2. naumova - Здравей!
22.02.2009 18:06
Мисля, че разбирам казаното в скобите. :)
Въпросът (ми) е дали се създава и в чий интерес се създава популярен образ, който извиква реакция от типа: Е, това са нещата. Ами, така стоят нещата. Те, поначало нещата са си така.

Малък пример:

Преди да се прояви "природността", за която говоря, тя старателно беше моделирана като "предпочитан", "спонтанен" , "демократичен" образ. Улицата беше тероризирана от момчетата-бивши борчета, а тиражните издания на комунистите заговориха на техния език. Днес този език минава за езика на "обикновения човек". Впрочем същият този човек постепенно заговори с езика на вестниците, който вестниците му приписваха за естествено негов, и така кръгът се затвори. На изхода момчетата, които тероризираха улицата и хората на пазара по най-"демократичен" начин си заговориха еднакво. Разпръскване на доминантен белег ли, казваш?



цитирай
3. raylight - Езикът на обикновения човек
22.02.2009 18:20
е този, който му се налага от "елита", доказателство за което са множеството успешни езикови реформи през епохата на национализма - 19-началото на 20-и век.

Относно нещата са такива, това е "Заблуда на статуквото", което е частен случай на "Заблуда на състоянието" и мисля да пиша за нея скоро :)
цитирай
4. cefulesteven - "Да се създава симулакрум е ...
22.02.2009 18:33
"Да се създава симулакрум е манипулация. Да се вярва в симулакрум е безволево състояние"

Краят на личността, претапяне на мислещите, в хуманоидна маса, водена от симулакрумната страст на подаденото внушение.

С възхищение за постинга!
цитирай
5. naumova - Въпросът за елита
22.02.2009 18:51
се сблъсква с въпроса за системната подмяна на елита с псевдоелити. В България тази подмяна е драматична, така ми се струва.
Миналата седмица. Хора на възраст, възпитавани и отглеждани да бъдат това, което би трябвало да е политически и културен елит на една страна (тук включвам семейна среда, обучение - както познавателно, така и в културни правила и норми), се извиняваха, че са такива, каквито са,и се чувстваха виновни, че "народът" (каквото и да означава това, но със сигурност е нормативно притискащото) не ги харесва и не ги разбира такива, каквито са. "Знаете ли защо е загинал Рим?", ми каза един господин, "трябва да сме повече варвари". Ей, богу, причерня ми. Заради Рим, създал идеала за войнската доблест, ми причерня.Такива работи.

цитирай
6. naumova - До cefulesteven
22.02.2009 19:16
Харесваш ли картините на Йеронимус Бош? Има кодирана поука в изображението. Адът може да е мелодичен. Да се унасяш от мелодията на ада - това е безволево състояние. Валя
цитирай
7. luben - Това ми хареса
24.02.2009 14:10
- за мелодията на ада, която интересно защо в първия миг прочетох като "меланхолията на ада". И се замислих първо дали адът е меланхоличен (мисля, че могат да се намерят причини). После "мелодията" внесе малко по-различен нюанс, но ми остана "харесването" на извода, че това е безволево състояние ;)
цитирай
8. naumova - Здравей!
25.02.2009 01:48
Забележително труден въпрос има в замислянето ти. Не би следвало адът сам по себе си да е меланхоличен, защото меланхолията пречи на забравянето на ада, т. е. на пълната забрава (адът е да си в ада, но да не знаеш това). Меланхоликът прави разлики и затова страда. Вцепенен е, но страда. Май ... ще трябва да поразгледам малко барокови изображения. :)
цитирай
9. luben - ами
25.02.2009 11:49
оставям това на аналитичните ти възможности. За себе си го обясних така- тъга-меланхолия-липса на радост и хубави емоции-нещо близо до Ада... меланхолия-страдание-Ад.

Обаче оставям бароковите асоцииации да ти поговорят ;)
цитирай
10. naumova - Говорят, говорят, цял ден говорят (асоциациите, де)
25.02.2009 17:36
Гледам какви са се развеселили управляващите(Ей я, Танчето Дончева, сега живописва едно бароково изображение - докарала се с карирана поличка и се представя за безалтернативна). Гледам ги колко са нахални, административни и диаграмни (диаграмките картинно изобразяват безспирен възход и гооолям растеж на това, на икономиката и нацията). Гледам им доволните физиономии и си казвам, че адът, без съмнение, си е място на пълната самозабрава. Извънредно развеселено място. Да се засрамят и да си ходят сами? А-а,не! Както поучително и мислейки се за много умен,рече депутатът от ДПС Хасан Адемов: "Надежда всяка оставете" . "Надежда всяка тука оставете" - надписът над дверите на ада.
Хайде, да вземем да събуждаме меланхолиците от вцепенението и от пасивното страдание, казвам аз.
цитирай
11. haralanov - Здравей Валя!
26.02.2009 18:34
И друг път в коментарите си под твоите текстове,в различна форма,съм излагал тезата си за необратимата подмяна.Една случила се подмяна само,така изкривява нещата,че в последствие и най-силната индивидуална воля е безсилна в действията си.Примерите за това в родната ни действителност-бол.Поздрави!
цитирай
12. cefulesteven - naumova -
27.02.2009 07:10
"Адът може да е мелодичен. Да се унасяш от мелодията на ада - това е безволево състояние."

Впечатляващо е!!! Толкова, че сега няма да успея да отговоря, а има какво, и споделям мисълта. Провокира ме и някой ден, възможно най-скоро вместо отговор, ще използвам тази хубава провокация за да направя най-доброто на което съм способен. Разказче.

И непремено ще ти се обадя. Поздрави.
цитирай
13. анонимен - tEgfxHscRQEZ
25.05.2011 10:25
BION I'm iprmessed! Cool post!
цитирай
14. анонимен - iENHHusjy
26.05.2011 18:46
3TP0Oj , [url=http://awsbevrwzvmg.com/]awsbevrwzvmg[/url], [link=http://zqywwbrsxoqa.com/]zqywwbrsxoqa[/link], http://xyfbzskvvqva.com/
цитирай
15. анонимен - UALvuVsKTRQWatHGR
28.05.2011 17:45
5NqoUB <a href="http://ylhrwcjpxurc.com/">ylhrwcjpxurc</a>
цитирай
16. анонимен - XvYcZeyVQuyJK
31.05.2011 19:45
4zJp1c , [url=http://yuxmpzjlxdmt.com/]yuxmpzjlxdmt[/url], [link=http://gsdcpbafnsie.com/]gsdcpbafnsie[/link], http://odzkvhqribgu.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 338733
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол