Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 02:58 - Битите, обезправените, гневните наши деца
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 23989 Коментари: 25 Гласове:
0



15.01.2009
Децата ни бяха там, на площада - момичета и момчета, родени в края на осемдесетте и началото на деветдесетте. Деца на прехода. Нашите деца.

Хванали се за ръце,опитват да направят жива верига, която се къса от нетърпение да се източи. Налучкват думите на протеста по памет и измислят свои, неизмисляни от нас. Площадът е отворено, гражданско, политическо пространство.(Така е било и ще бъде така, докато съществува организиран обществен свят). На него се ражда солидарност, непозната във виртуалния свят. Солидарността на тези пред загражденията; на тези, които вчера са били бити, разпръснати, разгневени, разплакани, сблъскани с произвола на властта. 

Децата, които толкова старателно пазехме от своя опит, за да ги предпазим "да не пострадат" (помните ли, че и нас така ни "предпазваха"?)  и които по тази причина оставихме другите да обезпаметяват, същите тези деца сами намериха пътя към площада. Площадът е политизиращо пространство. Винаги е било и ще бъде така.

Припомниха ни какво трябва да правим. Изпревариха ни. Те, нашите бити, обезправени, гневни деца.



Тагове:   НАШИ,   обезправените,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Наказанието бой е средновековен инструмент
16.01.2009 11:58
НЕ ГО ОДОБРЯВАМ, НО НЕ ОДОБРЯВАМ И ВАШИЯТ ПОСТНГ. ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛИТЕ ЗАЩО В ЕВРОПА СЪЩО РАЗГОНВАТ И НАКАЗВАТ "ДЕЦАТА" ПРАТЕНИ ДА НАНАСЯТ ПАКСТИ пРОТЕСТИ НА ПЛОЩАДА ДА, НО... ИМА СИ ПРАВИЛА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ, ДОРИ И ПИСАНЕТО НА ПОСТИНГИ ИМА ПРАВИЛА.
ВСИЧКО Е ЗАМИСЛЕНО КАТО ЕДИН ПРОТЕСТ, КОИТО ДА УЛИЧИ ПОЛИЦИЯТА, ДЪРЖАВАТА В НАСИЛИЕ, КОЕТО ДА ... СВАЛИ ВЛАСТТА.
ГАДНО, НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ДЕЙСТВИЕ, КОЕТО ИСКАТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ ЗА НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО СЕ ПРОВАЛИ
ПРОТЕСТ С ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ В ИНТЕРНЕТ С ЦИНИЗМИ И ЛИЧНИ НАПАДКИ- МНОГО ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА ПЛАТЕНИ Верно е, че .."...Чл. 174а. (1) Който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по Закона за събранията, митингите или манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години..." Така са надъхани протестиращите и са им раздадени пари и роли- кротки и разбойници. "Да смелят полицаите, да влязат в парламента, да изгонят депутатите, да обявят предсрочни избори, но се оказа, че има и други членове на закона, които трябва да се соазват: от своя страна и протестът трябва да е МИРЕН- НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛАГА ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НАСИЛИЕ,А ТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ СЪС СНЕЖНИ ТОПКИ, ПАВЕТА, БОКСОВЕ И Т, ВСИЧКИ ВИДЯХА И В ТОЗИ СЛУЧАЙ ПОЛИЦИЯТА Е В ЗАКОННОТО СИ ПРАВО ДА ВЪВЕДЕ РЕД СЪС СИЛА, КОЕТО СТАНА. ЕДНИ ЯДОХА БОЙ ЗАЩОТО Те биеха , ДРУГИ- ЗАЩОТО ОТКАЗВАХА ДА ИЗПЪЛНЯТ РАЗПОРЕЖДАНЕТО НА ПОЛИЦИЯТА ДА ОПРАЗНЯТ ПЛОЩАДА
Насилието на наемниците е организирано и само организаторът дирижира стъпките им. Това прекратяване е предварително замислени, както и всички действия, но не доведоха до желания ефект, а не се стигна и до големо наранявания и убииства, за което провокаторите са били подготвени и благодарение на своевременната намеса от полицаите се предотврати
В този си вид, даже и вече без насилие, този митинг е ненужен, освен на хората, които искат да свалят властта- най доброто управление, в годините на демокрацията! Това е то!
цитирай
2. анонимен - hr
16.01.2009 12:50
zaw, чие управление (на другаря дмитриевич ли??) е най-доброто и за кого? За комунистите всичко е добро.. те си живеят в техния свят и понятия като демокрация няма нигога да възприемат, колкото и да се опитват. Един мирен протест не могат да опазят демократично, а прилагат мерките и методите на ДС. Г-жа Наумова е написала истината кратко и ясно: "бити, обезправени, гневни деца". Комунизмът е жив, много жив, но такива като теб нямат очи да го видят, а може би и не искат.
цитирай
3. naumova - Госпожо,
16.01.2009 14:33
Толерантният разговор е възможен само между хора с демократични убеждения. Моята толерантност към Вас е напълно изчерпана.
цитирай
4. gantree - страхотни са
16.01.2009 19:16
наистина.
Малко ме е яд, заради леко анархистките наклонения, но са очарователни.
Г-жата Zaw, добре е да не се правят компромиси с нея.
Аз отдавна съм я изчистил от блога си.
цитирай
5. raylight - Аз все пак мисля,
16.01.2009 21:57
че е редно да си припомняме по - често защо сме Християни и какво означава това :))) Не забравяйте, че най - лошо са ударени от комунизма самите комунисти, за повечето дори няма спасение, а тези, за които има - те са "стотната овца"
цитирай
6. анонимен - Гневните деца
21.01.2009 13:09
Г-жо Наумова,
Много поетично казано. Но тези деца не успяха да ме убедят срещу какво протестират и какво изискват чрез този протест. Исканията, които бяха изречени бяха един невъзможен миш-маш. Полицията не реагира достатъчно професионално. Но организаторите на протеста също носят отговорност за това, което се случва там. А се случиха грозни сцени. Правото на протест е неприкосновено при една демокрация. Също толкова неприкосновено е здравето и живота на полицая. Хвърлените срещу сградата на Народното събрание камъни са камъни срещу демокрацията, а не срещу Сергей Станишев.
Хаотичните протести в стил "когото, който пръст го боли" са обречени на неуспех и само дават самочувствие на сега управляващите.
И още нещо. Чудя се, колко ли от тези наши деца си правят труда да спазват закона, когато шофират или пешеходстват? Чудя се, колко от тях са участвали в дискотечни безчинства, наддрусани сбивания и подобни? Колко продължават да го правят покрай протестирането? Чудя се колко от тях си хврълят боклука в кошчетата? Дано да са повече. Но някак вървейки по улиците на София и покрай блоковете в Студентски град ... Броили ли сте колко магазини за алкохол има на 100 метра в Студнетски град?
Важно е да се протестира, когато има повод. НО демокрацията и свободата са на първо място лична, постоянна отговорност!
Приятен ден!
цитирай
7. naumova - Непоетичен отговор
21.01.2009 14:13
Ами да вземем да кажем, като сме толкова умни и знаещи, че всичките млади са дискотечно безчинстващи, надрусано биещи се и алкохолизирани безобразни хулигани. Че не знаят какво искат, за разлика от нас, които, ах, колко сме мъдри!, винаги знаем. Дано олекне на съвестта ни от това, че сме на път да се превърнем в демократи "под юргана". Дано отговорността, за която говорите, се снеме от нас.
цитирай
8. анонимен - Непоетично
21.01.2009 14:34
Дано не кажем, че всички "млади" са такива. Тогава няма да има надежда за България.
Но не виждам да коментирате безрезултатността на протеста и това, че управляващите се почувстваха по-силни след него.
Дано никога съвестта ни не заспи. Защото няма да има спасение за България.
Но нещата не се изчерпват с площада. Това исках да кажа. Защото след площада отново ще трябва да сме пътници, шофьори, пешеходци ... Граждани!
В България, ако е трудно да излезеш на площада е още по-трудно да си отговорен гражданин. Да си хвърляш боклука в коша. Да шофираш като човек, а не като озверял лумпен или тарикат-андрешковец. Да си вземаш изпитите с учене, а не с преписване. Да гласуваш отговорно! Изобщо да си отговорен. И трудното започва тогава. Защото няма управляващи, които да могат да заместят собствената ни отговорност. Освен при един друг строй.
Ходил съм на протести. Бих отишъл пак. Когато знам, че отивам сред хора, а не сред тълпа. А при тези протести не видях желание за поемане на отговорност. Чух искания до всеки портиер в Студентски град да има полицай. Чух искания за 600 лева минимална заплата. Чух призиви "Студентски град" на студентите. Пък аз си мислех, че Студентски град е в София :). А и нощим по улиците на този квартал има предимно студенти. Какво вършат предполагам сте виждали. Това със сигурност не са всички студенти. Но пък един от пребилите до смърт момчето пред "Амнезия" е студент.
Не ме разбирайте погрешно. Аз съм на 30 години. Все още съм част от "младите". България има нужда от будни граждани. Но те трябва да са отговорни. Иначе са просто буЙни. А аз моята отговорност я нося всеки ден като зачитам чуждата свобода. Когато не увреждам общото и чуждото. Когато възпитавам кръщелника си на отговорност и че да разсъждава е важно. Уви за много хора отговорността се сътои само в еуфорични, екзалтирани площадни изяви. А тя започва оттам.
цитирай
9. naumova - Почти консенсус
21.01.2009 15:41
Почти сме на път да постигнем консенсус по въпроса за отговорността. Ключовият въпрос за предаването на политическата и гражданската памет обаче остава и той е голям препъни-камък. (Това, за което така хубаво Вие пишете, когато разказвате, че възпитавате кръщелника си да носи отговорност и да разсъждава). След тези хаотични, неорганизирани добре, объркани в исканията си протести, той ще става все по-важен. Надявам се да постигнем съгласие обаче и по въпроса за площада. Не винаги кротките граждани, които не смеят да излязат в откритото пространство, са най-добрите граждани. Особено пък, когато е ясно, че отсреща стои безразлична и арогантна власт.
цитирай
10. анонимен - Почти съгласие
21.01.2009 16:37
:)
Много важна част от гражданската съвест и отговорност е да смееш да се бориш за онова, в което вярваш. Да отстояваш свободата И отговорността. Всеки ден. И когато се налага да излезеш и да се бориш. И ако трябва да понасяш удари за това. Не е добре, когато, обаче, има злоба и желание за разрушение. Тогава винаги страдат невинни. Надявам се тези, които са на площада да не забравят това. Така ще станат, ако не повече, то поне по-истински и морално по-силни. За доброто на България.
:)
цитирай
11. анонимен - eoBQwvUqOBIj
24.05.2011 23:33
ThatВ’s relaly shrewd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
12. анонимен - uuLJlSEObZEnqzKH
25.05.2011 02:13
Now we know who the snesbile one is here. Great post!
цитирай
13. анонимен - ijfPvrpCLbfJY
25.05.2011 03:27
With the bases loaded you struck us out with that asnewr!
цитирай
14. анонимен - DfUlMJqHPBjnLoPAm
25.05.2011 13:54
9IqVZQ <a href="http://yokuzzxfxjym.com/">yokuzzxfxjym</a>
цитирай
15. анонимен - gKCkRnnOGVpQCAXWs
25.05.2011 15:33
ylYbYI <a href="http://rdsqxukadupn.com/">rdsqxukadupn</a>
цитирай
16. анонимен - FiiaibJaKPdqUsou
25.05.2011 15:37
nwKMyB <a href="http://sypaszbbzjzt.com/">sypaszbbzjzt</a>
цитирай
17. анонимен - lbLvzAFwDBQj
25.05.2011 19:27
SlehK4 , [url=http://daqoxjuxqmgx.com/]daqoxjuxqmgx[/url], [link=http://soazqodddrxt.com/]soazqodddrxt[/link], http://jltibyfglrol.com/
цитирай
18. анонимен - SQbepLTQgVJSwT
25.05.2011 19:32
PjkyUK , [url=http://lamjqrwgyeqj.com/]lamjqrwgyeqj[/url], [link=http://fkzjdrwfzqnb.com/]fkzjdrwfzqnb[/link], http://mqsjfpmdhzkz.com/
цитирай
19. анонимен - hVqRIxeWckJtLSr
25.05.2011 19:53
avj7xl , [url=http://ihzfcojeyzrk.com/]ihzfcojeyzrk[/url], [link=http://gohhlyjdwopj.com/]gohhlyjdwopj[/link], http://cymjlbfgbpdz.com/
цитирай
20. анонимен - VAxyRebqqYZHzeBIc
28.05.2011 16:46
gaV5FK <a href="http://wmbnkgkagoks.com/">wmbnkgkagoks</a>
цитирай
21. анонимен - kwWmoOeJMmTgCpH
28.05.2011 17:09
KqDCXw <a href="http://wmygajijezck.com/">wmygajijezck</a>
цитирай
22. анонимен - cBlvakZzkKPZJZJtPE
28.05.2011 17:14
LXFzI1 <a href="http://jpdehhjgrina.com/">jpdehhjgrina</a>
цитирай
23. анонимен - MkzpwYhMZxIUanaZ
31.05.2011 20:04
TMbKI1 , [url=http://rxmqqgnyqmhz.com/]rxmqqgnyqmhz[/url], [link=http://iuocgylgsyzg.com/]iuocgylgsyzg[/link], http://sguxeicmmxcb.com/
цитирай
24. анонимен - FOlvBbkTdhLxJRkhRH
31.05.2011 20:13
qWo27N , [url=http://nviaqznwtwfo.com/]nviaqznwtwfo[/url], [link=http://qqbhtspvrsgh.com/]qqbhtspvrsgh[/link], http://nknlynpcxfxw.com/
цитирай
25. анонимен - UNMjRoYwUnXTElHvs
31.05.2011 20:19
LwPSI6 , [url=http://mhmrfrraolvk.com/]mhmrfrraolvk[/url], [link=http://gjobfwmuewkj.com/]gjobfwmuewkj[/link], http://xalmdwxlrxil.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 338860
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол