Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 21:21 - Голямото романтично четене (Испанци ли са българите?)
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 4775 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2008 09:36


"И тъй като Дон Кихот малко спеше, а много четеше, мозъкът му се изсуши дотам, че в крайна сметка нашият герой изгуби съвсем ума си. Въображението му преливаше от всичко онова, което четеше в книгите: магии, разпри, боеве, покани за двубой, рани, обяснения в любов, любовни похождения и мъки и какви ли не други невероятни измислици. В главата му заседна здраво мисълта, че тези купища измислици и фантастични истории са неопровержими исторически събития."
                                            Мигел де Сервантес, "Хитроумният идалго Дон Кихот де ла Манча", 1605 г.


Достатъчен е един бегъл поглед на 100-те избрани в "Голямото четене" романи, за да станат ясни поне две неща. Първото е, че тези които четат (четат наистина или им харесва да си мислят, че четат, което ще рече, че харесват себе си като четящи), без никакво съмнение предпочитат романтични истории: историко-романтични, приключенско-романтични, любовно-романтични, сантиментално-романтични, фантастично-романтични, митологично-романтични и даже комично-романтични. Което означава, че четящите българи интуитивно разпознават истинския Роман, понеже да е нещо "романтично" означава да е като в романите - да има, както казва мъдрият Сервантес, магии, разпри, боеве, покани за двубой, рани, обяснения в любов, мъки... Приключението, напрежението, конфликтът, страстта са тялото на истинския Роман. Героят на съдбата е неговият истински герой. Героят с главно "Г": воинът, мъдрецът, магът,пътешественикът, влюбеният, страдащият; лечителят, спасителят, изкусителят, човекът в страстта, отнесеният от вихъра, сто години самотният, осъдената душа.(Умберто Еко, понеже е семиотик, знае това.) Четящите българи разпознават този герой, което е добре, защото означава, че във въображението си искат да бъдат като него - потайно, страстно, очаровано искат да бъдат герои. Ние, българите, казва Вазов в "Под игото", сме способни да скочим високо във въображението си и като младите хора сме поети. (Любопитно е все пак дали наистина българите са чели  "Под игото"?) Българите мечтаят да са героични, което е добре.

Второто, което е съвършено ясно, научаваме от липсите. В сто избрани заглавия липсват не просто романи, а цели автори. Липсват: Стендал, Балзак,Флобер, Зола,Мопасан, Дикенз, Такъри, Харди - големите стилисти и познавачи на обществената и човешката природа. Липсва Мелвил - големият интелектуален познавач на библейските предизвикателства.Липсват Томас Ман, Херман Хесе (ей,богу не е написал само "Сидхарта"), Марсел Пруст, Кафка, Джеймс Джойс - модерни,психологични, философски, интелектуални, предизвикателни ; липсват Виржиния Улф, Ивлин Уо, Конрад, Греъм Грийн, Хемингуей - объркващи и остроумни, съвършено блестящи. Липсват (каква изненада е липсата на криминалето!) сър Артър Конан Дойл и Агата Кристи - тези великолепни логици и майстори на интригата. Това означава ни повече, ни по-малко, че четящите българи не предпочитат напрегнатото, интелектуалното, провокативното, парадоксалното, логичното,систематичното и метафизичното. (Бедни ми, бедни Славейков, с твоите мечтания да присадиш в народа си стремеж към немското и възвишеното!). Четящите българи не разпознават популярно неговите герои, което отчасти е справедливо, защото тези герои са непопулярни по условие. Справедливо е само отчасти.Което не е добре. Никак даже не е добре. Казва ,някак си, че не ни се ще да се напъваме много при четенето, а и при гледането (нали киното ни е прочело всичко вече). Като че ли умственото усилие ще ни навреди или убие, що ли! ? Или ще ни попречи на мечтанието. А мечтанието по правило е безволево и, следователно, да не се боим, че малко воля ще ни дойде в повече?!  Бедните клисурци, казва Вазов в "Под игото", едва що вдигнали въстание и сбъднали мечтанието си за геройство, вече са за оплакване и искат да си ходят, защото не са намерили живота си на пътя и защото с пушки и с бунтове не са боравили. Реалистично разсъждение. (Ама наистина, чете ли се "Под игото"?). Българинът не иска да е активен деятел в каквото и да е. Той е пасивен реалист, което не е добре.



Ортега-и-Гасет, сънародник на прославения идалго Дон Кихот де ла Манча - този велик читател на романи, разболян от въображение - казва, че е твърде много испанец, което ще рече реалист, за да бъде наречен "човек с въображение". Ние,българите, не сме нито истински романтици, нито истински реалисти. Ние не сме испанци.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - :))
22.12.2008 22:36
Ако се съди по авторите и заглавията в тази класация, за мен ще излезе, че съм тотален невежа - хайде, не чак тотален, но поне в 90%. Съвсем отделен пък е въпросът, че не съм чел роман от може би десет-единадесет години, с едно-две-три прекрасни изключения, например Амин Маалуф.
Една много странна безсмислица са класациите от този тип.
Не съм участвал.
цитирай
2. naumova - Ако се съди по липсващите автори и ...
22.12.2008 23:41
Ако се съди по липсващите автори и заглавия в тази класация, за мен ще излезе, че съм тотален аутсайдер сред четящите. Което, като се има пред вид, че съм професионален читател, би било извънредно комично. Гледам на класацията с чувство за хумор - същото, което забележително проявиха хората от екипа на предаването, създали чудесните визуални и музикални клипове, представящи романите. Намирам я за извънредно полезна. Самият факт, че се говори за четенето, вече е измъкване от масовата и популярната култура. Разкажи ми за Амин Маалуф.
цитирай
3. gantree - Маалуф
23.12.2008 00:37
О не, мисля, че масовата попкултура вече ни е надвила. Освен това, не вярвам на участвалите в такава класация, в смисъл, че едва ли са чели и това, което са посочили. Да върви разговор за книгите е прекрасно, но предпочитам той да започне с премахването, или поне с намаляването на ДДС.

Амин Маалуф е последният романист, на който съм обърнал внимание, преди около две години. Интересен тип е, и има великолепен стил. Ливанец, християнин, франкофон, бивш журналист, живее в Париж и поддържа свой сайт в нета на френски и английски. Този тук:
http://www.aminmaalouf.org
От книгите му преведени на български са "Странстванията на Валтасар", "Скалата на Таниос", "Лъв Африкански" и "Кръстоносните походи през погледа на арабите" - книгата, която ме запали да издиря и първите три. Валтасар, от първата книга, е книготърговец от средата на XVII век, който пътува от Ливан през цяла Европа в търсене на една рядка книга, която племенникът му е продал по погрешка - през Истанбул, Рим, Испания, Амстердам и Лондон. Описанията, а и въобще сюжетът, са невероятни. Лъв Африкански е един високообразован сефарадски евреин от Гренада в края на XV век. При изгонването на маврите и евреите се установява в Мароко, а след завладяването на Мароко малко по-късно бяга на изток до Египет, откъдето тръгва с кораб към Истанбул, но е заловен от пирати и продаден за огромна сума във Ватикана - заради образованието и всичките езици, които е владеел. Също е страхотно четиво. В "Скалата на Таниос" се разказва за друзите от едно ливанско селце, XIX век. Чете се "на един дъх". Не е преведен "Самарканд", а би било прекрасно. От издирванията си разбрах, че в него пише за Омар Хаям и Хасан ас Сабах, Персия през X век. Последната му книга е "Пътища", разглеждах я преди време, но не я взех. Може да се види тук:
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=16705
Със сигурност е интересна, но ще почака.

Общо взето, той е един от много добрите романисти, които съм чел.
Но не е много известен.

Поздрави.
цитирай
4. raylight - Много на място казано за авторите
23.12.2008 10:09
но аз съм предпазлив към народопсихологията. НИТО ЕДИН български автор не е правил достоверно научно изследване на българската народопсихология, или аз поне не знам да има такова. Не само, че авторите имат "cognitive bias", но и не ползват количествени методи за анализ. Не, благодаря, за аматьорски напъни за народопсихология, все едно кой ги прави :)
цитирай
5. naumova - Народопсихология ли?
23.12.2008 11:45
Опазил бог! Само разсъждение за избора на четящите или на тия, на които им харесва да четат и да са четящи. Самоопознаването не може да мине без самооценка, колкото и спекулативна да изглежда тя. Иначе автори с изключителна интуиция за народа си има. Захари Стоянов, Иван Вазов, Иван Хаджийски са между тях. Интуицията е дар да се знае, без да се ползват количествени методи за анализ. Смел изстрел в тъмното, изключително по своята бързина логическо упражнение, както показват когнитивните изследвания.
цитирай
6. yoda - Добро начало, но...
24.12.2008 08:37
Преди време уважаваният от мен журналист Димитри Иванов бе казал, че разликата между него и тогавашния премиер Иван Костов е един вагон книги.Така е и с мен и тази класация. Разликата между нас е един вагон книги. Излиза, че аз съм прочела един вагон "невелики" книги. 50% от включените в класацията не съм ги чела, а 30% от останалите 50% съм чела "по задължение". Не знам дали това говори добре за моята култура, но знам, че класацията накара интелектуалната част на обществото - не онази, която се изявява по телевизията с претенциите си за интелектуалност, която често няма покритие, а онази, която наистина чете, мисли, анализира и може би има идеи, да се включи в смислена дискусия. Да, класацията има много недостатъци - не само липсата на страхотни автори и култови за различни поколения книги, но и примерно смесваното на "детски" и "тежки" книги и т.н. Да, авторите на начинанието не са си направили труда да я адаптират или подобрят - просто са взели готов еталон, който са предложили на публиката. Но аз лично съм доволна, че анкетирах купища мои познати какво и защо сме чели или не. Че чух най-после около мен смислено да се говори за книги. Това засега ми стига. Но по-нататък няма да ми е достатъчно...
цитирай
7. prebroitel - За четенето..
25.12.2008 12:38
От списъка който сте написали липсват още много.Но подкрепям gantree за Амин Маалуф.Превъзходен е.
цитирай
8. анонимен - rLKghvjYaAMHdEEwah
25.05.2011 06:58
BION I'm imprsesed! Cool post!
цитирай
9. анонимен - ycXVWTxYdu
25.05.2011 12:37
More posts of this quialty. Not the usual c***, please
цитирай
10. анонимен - TLHwfIVkTHGKkz
25.05.2011 14:38
LYZ4OA <a href="http://yhuqtcikqovg.com/">yhuqtcikqovg</a>
цитирай
11. анонимен - jDwStzbJtnaWDsqa
26.05.2011 14:08
ddJ46F <a href="http://rsigkikzcgce.com/">rsigkikzcgce</a>
цитирай
12. анонимен - BSyyZSNGMRXWIH
26.05.2011 18:19
Snpb09 , [url=http://gmsarckhdzxe.com/]gmsarckhdzxe[/url], [link=http://adeyiiynzmoq.com/]adeyiiynzmoq[/link], http://scrkecacbouw.com/
цитирай
13. анонимен - PnBeHrviTN
26.05.2011 18:43
wYVAFr , [url=http://yxqjsdooergg.com/]yxqjsdooergg[/url], [link=http://fjnbeymgpznx.com/]fjnbeymgpznx[/link], http://iuvebrgtqnxv.com/
цитирай
14. анонимен - VIuAnNIRc
28.05.2011 16:30
VUo1rX <a href="http://ojckahtwnvyy.com/">ojckahtwnvyy</a>
цитирай
15. анонимен - SlkEQFFMNpVQBzBZaVe
28.05.2011 16:36
lV6bDw <a href="http://ozdonfjehmog.com/">ozdonfjehmog</a>
цитирай
16. анонимен - aypKhFzzPO
31.05.2011 20:13
AUEeDv , [url=http://ptlyyfukehzb.com/]ptlyyfukehzb[/url], [link=http://ommzobjnixvl.com/]ommzobjnixvl[/link], http://zhodvwedyebq.com/
цитирай
17. анонимен - длинное черное платье
26.10.2012 09:46
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://ska4aymp3.ru.purple.intobservatory.ru/user/GrourryTume/>идеи для бижутерии </a> бижутерия из холодного фарфора <a href=http://xxx-post.mcdir.ru/user/FegoWrork/>сорочки мужские купить </a> магазин нижнего белья <a href=http://sanm.ru/i/user/Asterryfreeva/>женская классическая одежда интернет магазин </a> медицинская одежда интернет магазин ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
Discount 10% - <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers usa </a> - Kamagra supplier :.Kamagra tablet .: Discount 10% - <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Cheap Kamagra express delivery </a> - online Kamagra Jelly
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 341065
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол