Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 17:51 - ДРУГАРЯТ СТАНИШЕВ НЕ Е ПИЧ!
Автор: naumova Категория: Политика   
Прочетен: 5507 Коментари: 25 Гласове:
0



Че комунизмът е останал далеч в миналото е епидемично разпространено наивно вярване. То периодично навестява големи групи от хора – така, както грипът напролет или настинката през зимата. Лекува се според установената медицинска практика: наблюдателност за симптомите, точно диагностициране, повече умствени движения и горчиви хапове. Такива и ред други болнични размисли извиква малката брошурка “Защото сме социалисти” – плод на творческия гений, навестил премиера Станишев в няколко безсънни нощи.

 

Безсънните нощи на премиера Станишев

 

Някой би могъл да си помисли, че премиерът на най-бедната страна в Европейския съюз, затънала до ушите в корупция и оплетена в престъпни мрежи, пред заплахата да изгуби поредните пари от европейските фондове, размишлява над държавническите си задължения. Нищо такова. В няколко развълнувани безсънни нощи другарят Станишев е посетен от мисълта, че кризата е шанс за БСП.Тази цинична, егоистично партийна и не особено държавническа мисъл като червена нишка съшива парчетата от внушения, събрани в един от най-старите комунистически пропагандни жанрове – бюлетина за политическа агитация.

 

Малка червена книжка

 

“Защото сме социалисти” представлява брошура, съставена от фрагменти – “размисли”, чието предназначение е да дадат тълкувателен модел за събитията от близката и по-далечната политическа история на страната; да създадат определени внушения за настоящето, погледнато през призмата на миналото; да оформят цялостна версия (“голям разказ”), който да носи внушението за истинност, без да се опира на каквато и да е фактологична или документална достоверност. За най-младите трябва да се спомене, че такива малки червени книжки, често с гриф за вътрешна употреба, са безспорен факт от времето на тоталитаризма и че представляват книжното тяло на бюлетина за политическа агитация – необходимото пособие на всеки партиен агитатор. Основните функции на този пропаганден жанр са:

1)      Да внушава, че истината е въпрос само и единствено на идеологическа правота;

2)      Да задава “правилния начин”, по който трябва да се оценява реалността. Този единствен “правилен начин” е санкциониран от Партията и е обяснен по времето на зрелия социализъм от нейния ръководител Тодор Живков като “голямата правда” на идеологията, която трябва да доминира над “малката правда” на реалния човешки опит;

3)      Да задава речевата стратегия, която партийните агитатори трябва да следват в общуването с по-широките партийни или извънпартийни среди.

 

Произходът на жанра, който възражда в книгата си Станишев, идва от пропагандния отдел на ЦК на БКП , тясно свързан с митопроизводителната лаборатория на ДС. Той симптоматично говори за активирането на най-дълбокия тоталитарен рефлекс – да се лъже, да се подменя и фалшифицира историческата истина, властта да се крепи с манипулации и политически внушения, посадени върху колективните страхове. Впрочем мнимият автор на книгата (убедена съм, че цял творчески колектив е прекарал безсънни нощи над това творение) показва завидна компетентност за това, което прави, като в раздела, озаглавен на чист руски език “Говорит Москва!”, споделя тайната на това що е манипулация: “тя смесва реални исторически факти, спекулации и пълни лъжи. Чрез тази комбинация легендата придобива достоверност и жизненост в общественото съзнание”. Както се казва в живописта – тайният подпис на майстора, суетливо оставил знака си в творбата.

 

Защо сега?

 

Не бива лековерно да се подвеждаме от “закачливия” младежки стил и привидно свободната форма на “споделени”от извора на сърцето мисли, че това е невинно четиво. Задачите, които са му възложени, са твърде сериозни и съвсем не са за пренебрегване. На първо място, то трябва да представи във вид на свързан, сюжетиран разказ убедителна версия за ролята и значението на БКП/БСП в новата политическа история на страната. За целта митотворчески трябва да се постигне внушението за силната социалистическа държава, управлявана от БКП/БСП, за модернизацията на страната, ръководена от БКП/БСП и за прогреса на обществото, двигател на който е БКП/БСП. На второ място, то трябва да даде тълкувание на Прехода и на ролята на БСП в него, като предложи “преосмисляне на нещата, които през последните 20 години се приемаха за общоприети”. В това тълкувание БСП няма и никога не е имала вина за провалите и кризите в управлението на държавата. Това е основната задача на книгата, свързана с подготовката за предизборната кампания и с превантивното отхвърляне на аргументите на неудобните политически противници. На трето, но не на последно място, във времето на приближаващата все по-заплашително към страната икономическа криза, “Защото сме социалисти” трябва да събуди носталгия към времето на социализма от Тодор-Живковия период, представяйки го като време на спокойствие, ред, сигурност и всеобщо идилично щастие. Невинно ли е това? Съвсем не.

 

Митологизираният пропаганден разказ

 

Книжката на Станишев разказва приказка, смесица между споменати бегло факти, напълно недостоверни тълкувания и откровени лъжи. Нейната задача е да “изтрие” паметта за миналото, като я замести с удобен за ползване, сдъвкан за запомняне сюжет. Това е приказка за миналото, за времето на прехода и за настоящето. Свързана като разказ, тя изглежда така:

 

В миналото, когато БКП 45 години е на власт, българската държавност била укрепена. Българската икономика и социалната система били в непрестанен възход. Държавата, представлявана от Партията, осигурявала на хората работа, доходи, сигурност, безплатно и качествено образование и здравеопазване, високо национално самочувствие, раждаемост, международни успехи в спорта и изкуството. Всичко това било желано от обществото и било постигнато “за сметка на свободата и с насилие”. Размерите на това ограничаване на свободата обаче са преувеличени.

БКП дала началото на демократичните промени в България, защото достигнала  до прогресивното разбиране, че “не може да има социализъм без свобода”. Така се стигнало до времето на прехода. В началото БКП се изплашило и не поело инициативата. Затова болезнените реформи били проведени “по най-безотговорния начин” от десницата. По това време имало икономически срив, висока безработица и безпрецедентно социално разслоение. БСП нямала нищо общо с това. “Огромното обществено богатство, оставено в наследство от тоталитарната държава”, било разграбено и доразграбено. БСП нямала нищо общо с това: “нито нейните предишни ръководства, още по-малко нейните членове и симпатизанти”.  Нещо повече. Годините на прехода показали, че няма по-държавническа партия от БСП: “Няма друга партия, която може да се гордее с държавническото поведение на своите лидери. Всички помним какво направи БСП в годините на прехода.”

Днес БСП е една модерна, прогресивна партия, която има място сред всички европейски социалистически партии и спокойно може да се сравнява с демократите в САЩ и с лейбъристите в Англия.  В световната икономическа криза партията вижда възможност да докаже идеологическата си правота, а именно, че “отвъд капитализма има... социализъм”. Тази криза реабилитира по особен начин социалистическия проект и е шанс за БСП. Страната е в криза, но всички са в криза. Социалистите нямат нищо общо с това.

 

Оставям този исторически и политически фалшификат на читателската интелигентност и на паметта за преживяното. Безобиден ли е той? Не мисля така.

 

Другарят Станишев не е пич!

 

В специален раздел, увенчаващ капиталния му труд и озаглавен “И баба ти е с нас!”,  Станишев се обръща към младите, към онези, “които нямат наслоени предразсъдъци или внушени лъжи за “престъпния” тоталитарен режим.” На тях, непомнещите, а и на другите, епидемично заразените от убеждението, че времето на тоталитаризма е далечен спомен, той пробутва лъжата за доброто управление с ограничената свобода и всеобщото щастие. Путинизира ги, без да знаят това, изкушава ги с измислици за времето на социализма, както правят безсрамните манипулатори. Другарят Станишев не е пич! Той лъже.  



Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



1. анонимен - когато напишеш глупост вероятно си ...
12.12.2008 12:18
когато напишеш глупост вероятно си глупак, но когато напишеш тъпотия по повод глупостта на други го - какво ли си? Голям мислител? Или по-скоро една неуспяла домакиня с амбиции да е Лейди Тачър!
цитирай
2. анонимен - :)))
12.12.2008 13:35
Самоописваш ли се, анонимна госпожо Тачър? :)))
цитирай
3. анонимен - къса памет.
22.12.2008 11:49
ПОМНЯТ САМО ТОВА,КОЕТО ИМ Е ИЗГОДНО КОМУНИСТИТЕ.ПИШИ ПОВЕЧЕ КАТО РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА ЗА СЦЕНАРИЯ НА СЕМЕЙНИЯ ИМ ПРАЗНИК ПО СДАВАНЕ НА ВЛАСТТА НА 10.11.1989 ГОДИНА,ПО ОГРАБВАНЕТО НА НАРОДА И ПО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПЕЧЕЛИВШАТА ИКОНОМИКА В ТЕХНИ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА И ВНУЦИ.ПИШИ И ЗА УБИТИТЕ ОТ ДС ,ХОРА НЕ СЪГЛАСНИ С КОМУНИЗМА ИМ.
цитирай
4. анонимен - за,,Станишев не е пич,,
24.12.2008 06:36
Поддържам мнението Ви , госпожо Наумова и смятам , че трябва да го разпространите в медиите , да достигне до безпросветните заблудени комунистически мозъци.
цитирай
5. анонимен - поздравление
24.12.2008 07:19
Наистина кадърна статия - едновременно ми беше смешно, и ме накара да се замисля,че тези хора едва ли не се възприемат като безалтернативни и безгрешни "държавници"- смотаняци!
Съгласен съм с Н2,3 и 4 , А Н1 - къв ти е пък на тебе проблема,като има материал,ще има и писане, нема да спим по цял ЖИВОТ като теб!!!
Още един път поздравления за журнализма;)
цитирай
6. анонимен - от 2008/12/24 - Браво!
24.12.2008 07:33
Само няколко думи - Простете им .ако можете - те не знаят какви ги вършат!
Има една единствена причина за краха на всяка идеология, държава или цивилизация - това е Унификацията на мисленето на отделните хора.
Това е въвеждането на ,,правилни" стандарти в човешкото поведение.Никой не е оцелял при такъв подход.БСП също не е изключение.
цитирай
7. анонимен - Поздравления
25.12.2008 14:36
за труда, който си е направила авторката. Дано си заслужава. Ето и истината за здаването на власта от Станишевци http://grigorsimov.blog.bg/viewpost.php?id=269566 Весели празници!
цитирай
8. анонимен - bYuQccrsqSA
25.05.2011 02:59
That's way more clever than I was expecting. Tkahns!
цитирай
9. анонимен - UUsDfRjySchMmbCas
25.05.2011 08:54
Hey, that post leaevs me feeling foolish. Kudos to you!
цитирай
10. анонимен - XZQjhsicgvUwOYYX
25.05.2011 11:01
Hey, that post leaevs me feeling foolish. Kudos to you!
цитирай
11. анонимен - CTaNlVkwDAdFQ
25.05.2011 12:40
Thank God! Somenoe with brains speaks!
цитирай
12. анонимен - vQwgWXoa
25.05.2011 15:08
2Wq3z1 <a href="http://xxmhaqawfmle.com/">xxmhaqawfmle</a>
цитирай
13. анонимен - ilIXMWFThqYmxEN
25.05.2011 15:31
EoJr30 <a href="http://hlidtmrqicgt.com/">hlidtmrqicgt</a>
цитирай
14. анонимен - GkyFaSHQ
25.05.2011 15:42
x2iDAO <a href="http://xrbttpsfhays.com/">xrbttpsfhays</a>
цитирай
15. анонимен - IqEgRaYdMOYXKm
25.05.2011 19:47
jHNEs8 , [url=http://qrarsmsswecx.com/]qrarsmsswecx[/url], [link=http://acxtevhyruhq.com/]acxtevhyruhq[/link], http://urfartugtguc.com/
цитирай
16. анонимен - hxxgqpRhZrKDMzNErAe
26.05.2011 14:05
KNvZCk <a href="http://nzszxooyyhem.com/">nzszxooyyhem</a>
цитирай
17. анонимен - SVZmLhPvomFjh
26.05.2011 18:47
xx7EQt , [url=http://tojecrfyahvu.com/]tojecrfyahvu[/url], [link=http://igjzrmaurwvh.com/]igjzrmaurwvh[/link], http://nbjvfdtjaqmc.com/
цитирай
18. анонимен - zbGiuOksjhrYRCLscS
26.05.2011 19:00
NyIB3v , [url=http://sfkphjlkizku.com/]sfkphjlkizku[/url], [link=http://bnrknhguwsmg.com/]bnrknhguwsmg[/link], http://tjfspvvktoey.com/
цитирай
19. анонимен - kxmSAIJF
28.05.2011 16:50
aWZVaq <a href="http://iensltjhbfub.com/">iensltjhbfub</a>
цитирай
20. анонимен - uSqFxocpVSejRvkXr
28.05.2011 17:07
2VKbzK <a href="http://uwmccstgsjmn.com/">uwmccstgsjmn</a>
цитирай
21. анонимен - tTfXUAMvkAmIrHn
28.05.2011 17:35
4wImm4 <a href="http://koqaobcvinpx.com/">koqaobcvinpx</a>
цитирай
22. анонимен - IVFUsQRWkWhsgpaxfQ
31.05.2011 19:08
pKnYTf , [url=http://utcjdjddxnja.com/]utcjdjddxnja[/url], [link=http://gsqdxjigfwug.com/]gsqdxjigfwug[/link], http://khgsdihqavoi.com/
цитирай
23. анонимен - GgrhTTJfD
31.05.2011 19:11
wbCcMo , [url=http://smkmbklkatub.com/]smkmbklkatub[/url], [link=http://sqaowvrtassf.com/]sqaowvrtassf[/link], http://dxfoejfiysvx.com/
цитирай
24. анонимен - JBWrGtHBnlt
31.05.2011 20:10
ZRX8H9 , [url=http://yzibesdnqkje.com/]yzibesdnqkje[/url], [link=http://cepqiaihodpd.com/]cepqiaihodpd[/link], http://tsujmdlzttkh.com/
цитирай
25. анонимен - iymYDWRkqIoWLImxy
31.05.2011 20:18
FXLuNy , [url=http://gdxyhsnqqada.com/]gdxyhsnqqada[/url], [link=http://qbeciskkaqgv.com/]qbeciskkaqgv[/link], http://hvkxzwrojzft.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naumova
Категория: Политика
Прочетен: 341572
Постинги: 26
Коментари: 643
Гласове: 1259
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол